EL FETGE I LA PRIMAVERA

S’APROPA LA PRIMAVERA I L’ÒRGAN DEL QUE CAL TENIR CURA ÉS EL FETGE, tal com explica la teoria dels cinc elements de la medicina tradicional xinesa. Al que això implica és que, si venim d’un període com l’hivern amb una alimentació més calenta, proteica i segurament amb més grasses, ara és l’hora d’augmentar el consum de verdures de fulla verda, germinats que aportin energia i nodreixin el yin i incorporar els sabor àcid de les fruites, te verd, etc. Ara, i no a l’hivern ja que la seva energia és massa freda, és el moment idoni per prendre sucs i liquats.
El fetge pot patir d’estancament per els excessos alimentaris de l’hivern, per l’estrès o per tensions emocionals mantingudes en el temps, el que ens pot dur a estats de deficiència energètica amb cansament, al·lèrgies, tristor.
Però també pot ocórrer que aquest bloqueig acabi generant calor i esdevenir en ascensos de yang que produiran estats irritables, ulls i cara vermella, mal de caps o migranyes, amargor a la boca, etc.
Per això, com deia a l’inici, s’ha de desbloquejar el fetge amb una alimentació més fresca, evitant aliments d’energia molt calenta, i aprofitar per moure la nostra energia passejant, fent qi gong i tenint contacte amb la natura. D’aquesta manera permetem la nostra energia, que com la de la primavera, tendeix a créixer i expandir-se a que no es bloquegi.
Si necessites més suport per resoldre aquests estats de desequilibri les sessions d’acupuntura t’ajudaran amb aquest procés, una dieta i exercicis més detallats i el reforç amb fitoteràpia xinesa seran un molt bon complement.
Irene Bielsa. Terapeuta de Medicina Tradicional Xinesa. Tel. 659 57 23 09